U hebt hem vast en zeker al gezien in de trein, op straat tijdens de modeweek, in de etalage van een nichewinkel en in een Japans modetijdschrift of twee: een schoen met een mocassinachtige teen en een groen label: Paraboot.
Voordat hij zijn eerste werknemers in dienst nam, groeide Rémy-Alexis Richard eind 1800 op in het dorpje Izeaux aan de voet van de Franse Alpen. Hij werkte in fabrieken die schoenen produceerden voor aannemers in Parijs. Richard werd uiteindelijk zelf aannemer en verkocht zijn ontwerpen voor productie in diezelfde fabrieken. Hij zou spoedig trouwen met een rijke vrouw genaamd Juliette Pontvert en de twee gingen samen verder onder de naam Richard-Pontvert. De Eerste Wereldoorlog zou hem een paar jaar weghouden van zijn schoenenbedrijf, want hij maakte en repareerde schoenen voor het Franse leger. Na de oorlog kocht hij een fabriek in hetzelfde dorp Izeaux om het productieproces beter te kunnen controleren.
Amerikaanse inspiratie
In 1926 reisde Richard naar de Verenigde Staten, waar hij in aanraking kwam met gevulkaniseerde rubberen laarzen. Hij bracht de innovatie terug naar zijn fabriek in de Alpen en combineerde dit proces met zijn methode om bergschoenen, die in die tijd op houten zolen werden bevestigd, van inkepingen te voorzien. Gekartelde zolen zorgden voor meer tractie op het terrein en, wanneer ze op rubber werden aangebracht, voor nog meer grip. Vandaag de dag produceert Paraboot zijn zolen nog steeds zelf. Toen Richard in 1927 de naam Paraboot registreerde, vernoemde hij die naar de Braziliaanse havenstad Para, waar het merk nog steeds zijn latexrubber voor de zolen vandaan haalt.
In 1945, toen fabrieken sloten of overschakelden op goedkopere productiemethoden met plastic, lijm en lichtgewicht materialen, besloot Paraboot op koers te blijven en schoenen te blijven maken met een constructie van Noorse en Goodyear welt. Het was in deze tijd dat Paraboot zijn iconische schoen ‘Michael’ ontwikkelde, een schoen in Tiroler-stijl, gemaakt om het bergachtige terrein te doorkruisen.
De cruciale rol van het model ‘Michael’ voor het voortbestaan van Paraboot
De populariteit van Paraboot verspreidde zich van boerderijen en postroutes naar extreme sporten zoals bergbeklimmen, langlaufen en motorrijden. Maar de opgang van het merk kwam uiteindelijk tot een stilstand in de jaren 70. Gelukkig was dat niet het einde van het verhaal. Toen slanke donkere pakken en strakke schoenen in de jaren 80 uit de mode raakten, kwam de ‘Michael’ weer in beeld en redde Paraboot.
Rond dezelfde tijd vond Paraboot zijn weg naar de Verenigde Staten in de legendarische winkel Louis' of Boston. Gary Drinkwater, oprichter en eigenaar van de herenmodezaak Drinkwater's, werkte destijds voor Louis en speelde een belangrijke rol bij de introductie van de schoenen in de Verenigde Staten. Drinkwater merkte op dat de unieke kwaliteit van Paraboot is dat ze een langdurige, duurzame kwaliteit hebben.
Onberispelijke kwaliteit
Wat materialen betreft, is het bovenwerk van een schoen het belangrijkste. De selectie leersoorten van Paraboot behoort tot de beste. Het merk is trots op het gebruik van leer uit Frankrijk en shell cordovan uit de Verenigde Staten. Vaak ziet een gloednieuw paar laarzen er stoffig en zelfs droog uit. Tijdens het looiproces wordt het leer geïmpregneerd met looistoffen, wassen, oliën en vetten. Deze ingrediënten helpen het leer zijn kracht en veerkracht te geven en het te beschermen tegen water, een waardevolle eigenschap voor een trektocht door de Alpen. Deze vetten stijgen vaak naar het oppervlak van het leer in een proces dat bekend staat als ‘blooming’ en een teken is van de gezondheid van het leer. De vetten worden met een paar vegen met een schoenborstel weggepoetst.
Paraboot heeft een duidelijk voordeel ten opzichte van veel andere bedrijven door zijn verticale productie. Terwijl andere schoenmakers hun zolen aankopen van andere bedrijven, produceert Paraboot zijn eigen rubberen zolen, zoals het al doet sinds het begin van de 20e eeuw. Doordat Paraboot zijn eigen materialen produceert, heeft het bedrijf meer controle over de kwaliteit van het product, wat uiteindelijk resulteert in een betere schoen.
Hoewel het geen uitvinding van Paraboot is, is de Noorse welt een kenmerk van de meest geliefde stijlen van het merk en wordt het vaak geassocieerd met het merk. Net als de beroemde Goodyear welt, is de Noorse welt een constructiemethode die de bovenkant van de schoen met de zool verbindt en het mogelijk maakt de stijl makkelijk te herstellen. In tegenstelling tot de Goodyear welt, die een platte welt is die tot onder het bovenwerk van de schoen reikt, hecht de Noorse welt volledig aan de buitenkant van de schoen. Deze techniek voorkomt dat water in de spleet tussen het boordsel en het bovenwerk komt.
Het aanbod van Paraboot is enorm, van stevige wandelschoenen tot sandalen voor op het strand en nette geklede schoenen. De ‘Michael’ en de ‘Chambord’ zijn twee van de populairste stijlen van het merk. In de afgelopen twee decennia heeft Paraboot een nieuwe golf van populariteit opgebouwd en zich verder gecementeerd als een cultklassieker.
Vind een breed scala aan creaties van Paraboot bij Miinto
Bij Miinto vinden we het belangrijk dat we alle merken waarmee we samenwerken met de hand kiezen. Naast Paraboot vindt u ook andere merken van de meest exclusieve modehuizen ter wereld, afkomstig uit modesteden als Parijs, Londen, Milaan en New York. Maar u vindt er ook veel andere merken die zich richten op lokaal geproduceerde producten met de nadruk op ecologie en kwaliteit. We zorgen ervoor dat we altijd een breed assortiment in alle prijsklassen hebben, zodat u als klant altijd zeker bent dat u kleding, schoenen en accessoires kunt vinden, hoe groot of klein uw budget ook is.
Als u uw garderobe voor het komende seizoen wilt opfrissen met een nieuw paar schoenen van Paraboot, bent u hier aan het juiste adres. Hier bij Miinto hebt u een goede kans om kleding, schoenen en accessoires van talrijke merken te vinden. Vul uw garderobe aan en creëer nieuwe combinaties waarmee u uw stijl kunt personaliseren, of u nu naar school, uw werk of uit eten met uw geliefden gaat.
Intussen weet u al dat u ons vanaf al uw apparaten kunt bereiken. Tegelijkertijd zijn we 24 uur per dag open, elke dag van het jaar, wat u als klant uiteraard een ongelooflijke vrijheid geeft. Zo kunt u snel en eenvoudig winkelen, of u nu in de bus zit op weg naar huis, in de file staat op weg naar de fitnessruimte of in de trein zit op weg naar de stad. Wij wensen u in elk geval veel online winkelplezier en een prachtig paar schoenen van Paraboot toe!